جستجو حرفه ای

The Truman Show

(1998) 1080p Blu-Ray
22 خرداد 1401 : زمان آخرین بروزرسانی
8.2
IMDb
1,194,047 vote
0
Metacritic
0
Rotten Tomatoes
9.1
User
7 vote
به این فیلم امتیاز دهید
«ترومن بربنک» (کری)، کارمند معمولی یک شرکت بیمه، یک زندگی معمولی در شهری معمولی دارد. اما «ترومن» که از زندگی اش راضی نیست و می خواهد دنیا را ببیند که ...
مشاهده کامل
جهت ثبت نظر ابتدا وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید
هیچ نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را ثبت نمایید
دانلود مستقیم زیرنویس

زندگی ترومن بربنک(جیم کری)یک دروغ عظیم است. او ستارهء واقعی یک شوی تلویزیونی 24 ساعته است که‏ زندگی‏اش هر روز از استودیویی بزرگ و غول‏پیکر-آن‏چنان بزرگ که از آسمان هم دیده می‏شود-برای میلیاردها آدم مشتاق‏ در سراسر دنیا پخش می‏شود.درحالی‏که او ساده‏لوحانه از این فریب بزرگ بی‏خبر است،صدها نفر دیگر از اهالی شهرک‏ سی‏هیون از جمله مادر و نامزدش،همگی بازیگرانی هستند که توسط کریستف(ادهریس)رئیس آن ایستگاه تلویزیونی که‏ عملا اعمال و رفتار همهء آنها را تحت کنترل خود دارد،به بازی گرفته شده‏اند.اما یک‏روز درحالی‏که پنج هزار دوربین‏ تلویزیونی که در رف‏های سوپرمارکت‏ها،پشت داشبرد اتومبیل‏ها و در سوراخ سنبه‏ای که تصورش را بشود کرد،پنهان‏ شده‏اند،او را روزانه همه‏جا تعقیب می‏کنند.ترومن متوجه سیاه‏بازی می‏شود و مسائلی به او گوشزد می‏کنند که توطئه‏ای‏ در کار است.بنابراین حس می‏کند که احتیاج دارد خود را مدتی از شر این شهرک عجیب و غریب خلاص کند ولی کریستف‏ بدجنس،مصمم است که پخش این شوی موفق و پرطرفدار برای همیشه ادامه پیدا کند…

پیتر ویر در نمایش ترومن به تأثیر رسانه‏ها در زندگی انسان‏ امروز می‏پردازد.موضوعی که حد اقل در این دو دههء اخیر دست‏مایهء بسیاری از فیلمسازان دگراندیش قرار گرفته است.

از جهان نامتوازن و آشفتهء الیوراستون در قاتلین بالفطره‏ (1994)گرفته که در آن رسانه‏ها خالق اسطوره‏های قتل و جنایت هستندتا دنیای پرفریب رابرت فورد در مسابقهء تلویزیونی‏ حضور ذهن تا نگاه هیستریک گاس‏ون‏سنت در به خاطرش‏ مردن(1995)به جاذبهء رسانه‏ها که شکل رمانتیک آن‏را در روایت یون آونت به نام از نزدیک و شخصی(1996)دیدیم و تا فیلم‏های دههء 90 رابرت آلتمن خصوصا لباس حاضری(1994) که حضور رسانه‏ها وجه ساختاری پیدا می‏کند.

اما نگاه پیترویر در نمایش ترومن به حضور رسانه‏ها در ریزترین ابعاد زندگی انسان امروز به نوعی شگفت‏انگیز و خارق العاده گسترش می‏یابد.به این معنی که این حضور از یک‏ نقش حاشیه‏ای و یا ارتباطی صرف فراتر رفته و بر همهء زندگی‏ حاکم می‏شود؛به طوری که انسان‏ها و زندگی‏شان جزیی از برنامهء رسانه‏ها می‏شوند و همه اعمال و رفتار روزمره فقط در حد یک بازی و نمایش برای تماشای دیگران می‏ماند.همان فلسفه‏ معروف«کی‏یر کیگور»که همه آدم‏ها در زندگی یک بازیگرند و برای تماشای دیگران نمایش می‏دهند.

ترومن زندگیش نمایشی بیست‏وچهار ساعته است که حدود 30 سال به عنوان موفق‏ترین برنامه و نمایش تلویزیونی بسیاری‏ را به خود مشغول کرده و از طرف دیگر همان‏ها که مشغول‏ تماشای نمایش ترومن هستند،خود بازیگرانی برای نمایش‏ پیترویر هستند که ما تماشاگر آنیم.حالا ما برای چه کسانی بازی‏ می‏کنیم؟!تماشاگران نمایش زندگی ما چه کسانی هستند؟ این‏جاست که واقعیت درونی فیلم به نحوی تفکیک‏ناپذیر با واقعیت بیرونی می‏آمیزد و منطقی با تردید برای«ما»ی‏ تماشاگر ایجاد می‏کند که گویی خود را به تماشا نشسته‏ایم.

این واقعیت دوگانه از طرف دیگر مرز میان رؤیا و غیررؤیا را درهم می‏ریزد و تماشاگر را در دنیایی متوهم سرگردان می‏سازد. شاید از همین جهت ساختار روایی نمایش ترومن پیش از آثاری‏ که نام بردیم به فیلم یادآوری مطلق راه‏ می‏برد.داگلاس کواید نیز در آن فیلم همچون ترومن درگیر یک‏ بازی دوگانه‏ای شده که بالاخره پی می‏برد همه اطرافیانش،حتی‏ همسر و نزدیک‏ترین دوستش بازیگرانی بیش نیستند.

صحنه‏هایی همانند ربودن پدر ترومن از مقابل چشمانش‏ هنگامی که در مسیرش اتفاقی با او برخورد می‏کند و یا دور کردن‏ دختری که برخلاف سناریوی نمایش عاشقش شده،مشابه‏ صحنه‏هایی در یادآوری مطلق است که مأموران کوهاگن‏ (دیکتاتور مریخ)کواید را از برخی واقعیات پیرامونش دور می‏کنند.

اما پیترویر در ورای این تداخل تخیل و واقعیت،طنزی نهفته‏ را حس نموده و آن‏را در شالودهء روایتش گسترده که در اثر پل‏ ورهوفن نشانی از آن نمی‏یابیم.طنزی که ناگزیر در چنین ترکیبی‏ رخ می‏نمایاند.از همان سکانس‏های نخستین که پروژکتوری از آسمان بر زمین می‏افتد و ترومن با شگفتی به این جسم ناشناختهء آسمانی نگاه می‏کند تا برخوردهای تکراری روزمره‏اش مثلا با آن پیرمردهای دوقلو و یا روزنامه‏فروش مسیرش و یا صحبت‏های‏ تلفنی مخفیانه‏اش که همواره هم مورد کشف همکارش واقع‏ می‏گردد و…

اما این طنز بیرونی در تداخل با شخصیت ساده و بی‏آلایش‏ ترومنبه درستی به تراژدی موردنظر فیلمساز تبدیل‏ می‏گردد،به نحوی که از لحظهء خودآگاهی ترومن و گریزش در آن‏ دریای طوفان‏زدهء ناگزیر هم‏ذات‏پنداری تماشاگر را کاملا برمی‏انگیزد.

تراژدی‏ای که اگرچه ترومن از آن رهایی می‏یابد ولی به‏ اندازهء 30 سال زندگی او در جان همهء تماشاگرانش می‏ماند و چه طنز تلخ غریبی است لحظه‏ای‏ که ترومن در کنار در خروجی استودیو در مقابل دعوت مجدد کارگردان(ادهریس)به ادامهء نمایش،می‏گوید:«صبح بخیر، بعد از ظهر بخیر و شب بخیر!»

اما ساختار سینمایی اثر نیز براساس آمیختگی دو دنیای‏ رؤیایی و واقعی پیرامون ترومن طراحی شده است.ورودی و خروجی هر سکانس با زوایا و حرکاتی از دوربین تصویر شده که‏ بر نمایشی بودن و فیلمبرداری مخفیانه از زندگی واقعی ترومن‏ تأکید شود.از این جهت در این بخش‏ها اغلب با زوایای‏ غیرمعمول دوربین و یا حرکات محسوس دوربین(مثل زوم‏های ناگهانی و ناهموار)روبرو هستیم و در صحنه‏های میانی سکانس ساختار سینمایی معمولی را می‏بینیم.

دوربین‏ها همه جا هستند.حتی در کناره‏های بدنهء قایقی که‏ ترومن با آن قصد گریز از دنیای نمایشی‏اش را دارد نیز جاسازی‏ شده‏اند.اما هنگامی‏که دوربین از آن دری که در انتهای دریا بر دیوار دکور افق و آسمان قرار دارد عبور می‏کند،ناگهان‏ همه‏چیز تمام می‏شود.حتی تصویر مقابل ما نیز تاریک شده و فیلم به پایان می‏رسد.در آن‏سو ترومن به کجا رسیده که حتی ما به عنوان ناظر دو دنیای او قادر به دیدنش نیستیم و سوال آخر این‏که ما در این نمایش کجا قرار داریم؟

 

منبع: نقد سینما

Awards
The Truman Show