جستجو حرفه ای

Gladiator

(2000) 2160p Blu-Ray x265
08 اسفند 1400 : زمان آخرین بروزرسانی
8.5
IMDb
1,332,612 vote
67
Metacritic
77
Rotten Tomatoes
9.6
User
7 vote
به این فیلم امتیاز دهید
ارتش روم به رهبری ژنرال ماکسیموس بر آخرین گروه بربرها غلبه می‌کند و روم را نجات می‌دهد. امپراتور مارکوس اورلیوس در بستر مرگ بدون توجه به پسر مکارش کومودوس از ماکسیموس می‌خواهد تا زمام امور را بدست گیرد و یک جمهوری مستقل پدید آورد کومودوس پدر را به قتل می‌رساند و دستور اعدام ماکسیموس و خانواده او را در اسپانیا صادر می‌کند. ماکسیموس از مرگ می‌گریزد اما …
مشاهده کامل
دلیل بروز رسانی : کیفیت 4K x265 کم حجم اضافه شد
جهت ثبت نظر ابتدا وارد سایت شوید یا ثبت نام نمایید
هیچ نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را ثبت نمایید
دانلود مستقیم زیرنویس

نقد و بررسی فیلم به قلم Todd McCarthy (تاد مککارتی)

            

 نشریه ورایتی

            

نمره 10 از 10

            

مقدمه:
با فیلم گلادیاتور، امپراطوری روم بعد از یک غیبت سی و پنج ساله به پرده  سینماها بازگشت. فیلمی خشن با جنگجویانی قوی هیکل که در غالب درامی  انتقامی، فضای 2000 سال پیش را برای تماشاگران به تصویر میکشد. Ridley  Scott حماسه ای را روایت میکند که با دستمایه قرار دادن موضوع دسیسه و  قهرمان پروری در دستگاه حکومتی، ژانری سینمایی را دوباره برای بینندگان  قدیمی زنده میکند که مدتها به خاطر عدم استقبال کمپانی های فیلمسازی  تقریباً فراموش شده بود. درواقع سرمایه گذاری 100 میلیون دلاری در ساخت  فیلمی که برای مخاطبان این دوره چندان جداب بنظر نمیرسد و نمیتوان مطمئن  بود که تعداد زیادی از آنها را به سینما بکشاند، تصمیمی بسیار سخت است.  فیلمی که نهایتاً با استقبال بین المللی بیشتری نسبت به داخل مواجه شد و از  Russell Crowe هنرپیشه ای جهانی ساخت.


1-Gladiator.jpg


نقد:

از سال 1951  تا اواسط دهه شصت فیلمهای تاریخی، جنگی و مذهبی یکی موضوعات داغ دنیای  سینما بودند. کشاندن مردم به سینما مستلزم ساخت کارهایی بود که نه بر روی  صفحه تلویزیونهایی که بتازگی وارد خانه ها شده بود، بلکه بر روی پرده های  عریض سینما جذابیت پیدا میکردند. فیلمهای پرفروشی که گاهی یا مانند بن هور  اسکار میگرفتند و یا مانند هرکول بسیار ضعیف از کار در میامدند. در نهایت  نیز پروژهای پرخرج و طولانی نظیر “کائوپاترا” و “بزرگترین داستانی که  تابحال گفته شده” تیر خلاصی به این گونه سینمایی بودند.


آخرین پروژه موفقی که به دوران امپراطوری روم میپرداخت، فیلم “سقوط  امپراطوری روم” در سال 1964 بود که از بسیاری از جهات آن را فیلم بزرگی  میدانند و در واقع از لحاظ زمانبندی تاریخی، نقطه شروعی بود برای گلادیاتور  که چهار شخصیت و تعداد زیادی از ماجراهای داستان را از آن وام گرفته است:  هر دو فیلم در سال 180 بعد از میلاد اتفاق میافتند، در جنگل Germania جایی  که ارتش مارکوس اورلیوس در نهایت بر نیروهای بربر پیروز شده و در سویی دیگر  امپراطور روم که حالا پیرمردی ناتوان شده بدست پسر جاه طلب و خبیث اش،  کومودوس کشته میشود. همچنین هردو موضعی مخالف کومودوس گرفته و از ژنرالی که  مورد علاقه آخرین امپراطور و دخترش است جانبداری میکنند. سپس داستان وارد  روم میشود و در نهایت با نبرد میان این دو دشمن به اتمام میرسد.

با این وجود  فضای فیلمنامه اولیه این دو اثر کاملاً متفاوت است.  نحوه تصویربرداری  گلادیاتور به نوعی نوآورانه و هوشمندانه است که کمتر در این ژانر نظیرش  دیده شده است. فیلم Anthony Mann کلاسیک و بسیار کند است در حالیکه ساخته  Scott منسجم، دورن گرا و با ریتمی تند بوده و شخصیت اصلی اش قهرمانی است که  هر دو تماشاگر مرد و زن را مجذوب خود میکند. مردی واقعی، کم حرف و درد  کشیده که با درایت از موقعیتهایی (اکثراً فیزیکی) که درونشان قرار گرفته به  خوبی بیرون می آید.


صحنه های خونین و گیرای 10 دقیقه ابتدای فیلم به وضوح تحت تاثیر نبردهای  وحشیانه نجات سرجوخه رایان ساخته شده است. همانند صحنه ای که ژنرال  ماکسیموس (با بازی Crowe) به سربازانش فرمان میدهد تا به بربرهایی که از  جنگل به عنوان برگ برنده خود استفاده میکنند و در نهایت هم رومی ها آنجا را  به آتش میکشند. به این ترتیب آخرین دشمن امپراطوری نیز نابود میشود. اما  بعد از چالش بیرونی (یعنی جنگ) تازه چالشهای دورنی حکومت آغاز میشود.  کومودیوس (با بازی Joaquin Phoenix) خود شیفته و نامتعادل به همراه خواهر  زیبایش لوسیا (با بازی Connie Nielsen) که از او بزرگتر است، وارد اردو  ارتش شده و متوجه میشود که پدرش ماکسیموس را برای جانشینی خودش در نظر  گرفته است. اما ماکسیموس که تا بحال روم را هم ندیده است و سه سال است از  خانواده است دور افتاده، بدون آنکه اطلاعی از این تصمیم داشته باشد در اردو  با کومودیوس درگیر میشود. وی نیز که از شدت حسادت خونش به جوش آمده پدرش  را میکشد و با ناشی گری فرمان به اعدام ژنرال محبوب میدهد. اما ماکسیموس  باهوش از این دسیسه فرار کرده و خود را به خانه میرساند. اما بجای استقبال  گرم، با قبر زن و فرزندش و مزرعه سوخته اش روبرو میشود. از این جا به بعد  Scott با استفاده از سبک شاعرانه Sergio Leone قهرمانی را به تصویر میکشد  که مرگ خانواده تمام ذهنش را اشغال کرده و انتقام تنها انگیزه اش برای  ادامه زندگی است.

از دقیقه 45  فیلم، داستان وارد نواحی تحت تصرف روم در شمال آفریقا میشود، جایی که  ماکسیموس به برده گی برده شده است. او درحالی که هویت اصلی اش را پنهان  کرده، توسط یک دلال گلادیاتور  بنام پروکسیمو (با بازی Oliver Reed)  خریداری میشود و در اولین مبارزه ی تیمی اش مردی آفریقایی بنام Juba را  میبیند که در آینده تبدیل به بهترین دوستش میشود.

تصویری که از  شهر روم در هنگام ورود ماکسیموس گرفته شده مانند شهر رویایی هیلتر و آلبرت  اسپیر (مهندس معمار و مشاور هیتلر) است که در آن امپراطور جدید کومودیوس  برای جلب حمایت مردم یک دوره 150 روزه بازی و مبازه گلادیاتورها برگزار  کرده است. پروکسیمو که ماکسیموس و دیگر مبارزان طراز اول را با خود آورده  است، به امپراطور توصیه میکند که برای به هیجان آوردن مردم ابتدا مردان او  را وارد کولوسیوم (استادیوم بزرگ روم که امروز هم آثارش به جای مانده)  کنند. به این ترتیب Scott بهترین صحنه های اکشن فیلم را خلق میکند.  مبارزانی که بعد از مدتها حبس در دخمه های تاریک استادیوم بزرگ، ناگهان به  صورت وارد میدان آفتابی میشوند و مورد تشویق جمعیتی قرار میگیرند که آمده  اند تا خونین و مالین شدنشان را ببینند. اما ماکسیموس با بهره گیری از دانش  نظامی اش مبارزان دیگر را سر و سامان داده و پیروز میشود. پیروزی که فوراً  نظر مثبت امپراطور را جلب میکند.

اما کومودیوس  که از زنده بودن مردی که دستور کشتن را داده بوده شوکه شده، در میابد که  ممکن است با ادامه مسابقات این برده روزی در میان مردن محبوب تر شود. از  سویی دیگر لوسیا که مدتهاست عاشق ماکسیموس است پیشنهاد دیدار وی با یکی از  سناتورهای مخالف کمودیوس را که میخواهد از محبوبیت وی سوء استفاده کند،  میدهد. ماکسیموس بعد از همراه شدن با لوسیا که میخواهد از شر برادر عصبی اش  خلاص شود، با نقشه سناتور مبنی بر فرار و پیوستن به ارتشی خارج از شهر که  برای بقای دموکراسی در روم تشکیل شده، ملحق شود.

در این میان،  ماکسیموس نیز که مبارزه ها را یکی پس از دیگری پیروز میشود، بشدت امپراطور  را برای یک نبرد تن بن تن تهدید میکند. زیرا قهرمان نهایی میبایست با او  مبارزه کند. مبارزه گلادیاتور ها در فیلم بسیار پر تنش، پر تحرک و وحشیانه  است. درجه ای از خشونت که اغلب مخاطبان آن را میپسندند. سبک مبارزات و  اسلحه هایی که استفاده میشود باور پذیرتر از اسپارتاکوس و دیگر فیلمهای  قدیمی است. از صحنه های سریع و Jump cut  ها، تاکید بر روی حرکتهای تند و  خشونت آمیز در میدان جنگ گرفته تا نحوه زخمی شدنها، چینش مبارزان و تداوم  اکشن از ویژگیهای بارز و خلاقانه ی فیلم است. ولی در مورد صحنه مبارزات تن  به تن هنوز به جرات میتوان گفت که نمونه Anthony Quinn و Jack Palance در  باراباس همچنان کاری بهتر و استاندارد تراست.

اما یکی از  عوامل موفقیت گلادیاتور شخصیت پردازی فوق العاده ماکسیموس، به تصویر کشیدن  امپراتوری رم و انسجام داستان است. فیلمنامه کار مشترک David Franzoni,  John Logan و William Nicholson بوده که در برخی صحنه ها نیز از دیگر پروژه  های حماسی کمپانی Touchstone الگوبرداری کرده اند. تا حد ممکن نیز از  دیالوگها کاسته شده و دیگر خبری رجزخوانی ها و محاوره های معمول در دهه های  پیش نیست. در صحنه های اکشن هم کاملاً از عناصر رومی استفاده شده و زوایه  های تصویر برداری فیلمهای مذهبی رایج ژانر در دهه 50 نیز دیده نمیشود.

فیلم هر دو  وجه افتخار آمیز و ترسناک روم را به تصویر میکشد. تشریح اغواگرانه ی فضای  کولوسیوم توسط پروکسیمو برای ماکسیموس به زیبایی تصویری از آنچه که روزی  مرکز دنیا محسوب میشد به تماشاگر نشان میدهد. بازیها و مبارزات گلادیاتور  ها نیز خود سرگرمی اشرافی و از سوی دیگر هجو و سطح پایین است. توجه فراوان  به جزئیات در صحنه پردازی Arthur Max و طراحی لباس متنوع Janty Yates که به  خوبی اصل بداهه پوشی شخصیتها را (بر خلاف فیلمهای قدیمی که در آنها لباس  تن شخصیتها در همه حالت بسیار اطو کشیده هستند) رعایت میکند، از نکات مثبت  کار است.


بازی Russel Crowe فوق العاده است، جنگجویی کامل و در عین حال صلح طلب و  آرامی که نمیتواند مرگ خانواده اش را فراموش کند. Phoenix از کومودیوس  شخصیتی عصبی و درونگرای ارائه میکند، برخلاف Christopher Plammer فیلم  امپراطوری رم که از وی فردی خشن و خوشگذران ساخته بود که نسبت به خواهرش  مخلوطی از حس عشق و شهوت دارد. Nielson هم که زیبایی اشرافی و اغواگرانه ای  دارد شخصیت لوسیا را به خوبی بازی میکند. به قول پدرش: “اگر تو پسر به  دنیا میامدی، عجب سزاری میشدی!” بازی Harris در نقش امپراطور پیر و فیلسوف  معاب که بیشتر عمر خود را در جنگ گذرانده و دیگر مبازران نیز قابل قبول  است.


اما در میان از بازی زیبای Reed که گلادیاتور آخرین کارش بود و در محل  فیلمبرداری نیز فوت شد نمیتوان غافل بود که البته فیلم نیز در آخر به او  تقدیم شده است. هیجان پروکسیمو پیش از بازگشت به رم یکی از بهترین بازی های  وی است که احساسات بچه گانه یک پیرمرد را به زیبایی به تصویر میکشد.  میتوان گفت ویژگی های بازیگری و فیزیک Reed از وی بهترین انتخاب را برای  بازی در این نقش که خود زمانی گلادیاتور بوده را ساخته است.  بازی که در  آینده به یادها خواهد ماند.

فرایند عظیم  تولید در چهار کشور انجام شده است. با وجود اینکه فیلم خوب ساخته شده ولی  بخاطر گونه سینمایی اش نتوانست فروش بالایی داشته باشد و به نوعی ژانر را  دوباره زنده کند. در بسیاری از صحنه ها مانند خلق کولوسیوم از جلوه های  کامپیوتری بهره گرفته شده است. بازی بدلکاران در مبارزات و نبرد ها محکم،  خشن و در عین حال قابل باور است. سینماتوگرافی پرده عریض John Mathieson   نیز فوق العاده بوده و زمان 2 ساعت و نیم فیلم هم کافی میباشد و اتفاقات در  آن به خوبی زمان بندی شده است.

 

مترجم : بهروز آقاخانیان 

تهیه و ترجمه: سایت نقد فارسی

Awards
Gladiator

Winner



Nominee


Winner



Nominee

  • Best Director - Motion Picture
  • Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama
  • Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture

Winner



Nominee

  • Ridley Scott

Nominee


Nominee

  • Best Classic Film DVD Release

Nominee


Winner

  • Movie of the Year


Winner



Nominee

  • Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases

Nominee


Winner



Winner

  • Best Costume Design
  • Best Sound Mixing
  • Best Sound Editing


Nominee


Nominee

  • Best Foreign Film

Winner



Nominee


Winner



Nominee


Nominee


Winner



Winner



Nominee


Nominee

  • Outstanding Directorial Achievement in Motion Pictures

Nominee


Winner



Nominee


Nominee

  • Ridley Scott

Nominee


Winner

  • Best Drama


Nominee


Winner



Nominee


Winner



Winner



Nominee


Winner



Nominee

  • Film of the Year
  • British Director of the Year

Nominee


Winner



Nominee


Winner

  • Best Movie


Nominee


Winner



Winner

  • Best Foreign Film


Nominee


Winner

  • Top Ten Films of the Year


Nominee


Winner



Nominee


Winner

  • Joaquin Phoenix


Nominee

  • Outstanding Classic DVD

Winner



Nominee


Nominee


Nominee

  • Best Foreign Film

Winner



Nominee